18 pagini • Data apariţiei: octombrie 2018

Autor:
Drd. Eduard Gabriel Levai – judecător, Judecătoria Constanța

Rezumat: Obligația de întreținere reprezintă, în planul raporturilor patrimoniale, expresia existenței unor legături de familie, implicând o relație de solidaritate, de sprijin material, în momentul în care unul dintre membrii familiei are dificultăți privind procurarea mijloacelor necesare traiului. Această obligație legală are un conținut complex, ce uneori este definit de către legiuitor în mod abstract, tocmai pentru că necesitățile persoanelor nu pot fi concret stabilite prin normele juridice. Astfel, în cazul minorilor, conținutul obligației este determinat de asigurarea cheltuielilor privind creșterea, educarea, învățătura și pregătirea profesională a acestora, existând posibilitatea ca, în funcție de nevoile specifice ale fiecărui minor, dar și în raport cu starea patrimonială a părților raportului juridic, valoarea patrimonială a obligației de întreținere să difere.

În prezentul articol, propunem o abordare interdisciplinară în raport cu o specie a obligației de întreținere, respectiv obligația de întreținere pe care o au părinții față de copii lor. În prima parte, plecând de la un mod deficitar de întocmire a dispozitivului hotărârii în astfel de cauze, se va putea constata că o mențiune care, la prima vedere, poate fi apreciată ca fiind doar lipsită de rigurozitate juridică, poate genera în practică numeroase probleme. În a doua parte, se va putea constata modalitatea prin care în practica judiciară, prin invocarea principiului interesului superior al minorului, se ajunge la o interpretare forțată a unor norme juridice, interpretare care, în anumite situații, poate produce efecte mai grave decât valoarea ce se încearcă a fi protejată.

Studiul face parte din culegerea Autoritatea părintească. Între măreţie şi decădere, coordonator Marieta Avram, publicată la Editura Solomon, Bucureşti, 2018

Cuvinte-cheie: obligația de întreținere, creditorul obligației de întreținere, pensia de întreținere, exigibilitatea ratelor, data scadenței, identificarea datei scadenței, caracterul exigibil al ratelor, exigibilitatea titlului, poprirea, poprirea pensiei de întreținere, interesul superior al copilului

Sugestie citare:

 
Eduard Gabriel Levai, Aspecte de drept procesual civil privind obligația de întreținere. Între măreţie şi decădere, coord. Marieta Avram, Ed. Solomon, Bucureşti, 2018, pp. 493-511.