Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat România în dosarul închisorilor secrete ale CIA pentru încălcarea drepturilor unui deţinut.

Reclamantul în cauză, Abd Al Rahim Husseyn Muhammad Al Nashiri, se confruntă cu acuzații în SUA pentru presupuse atacuri teroriste.

În hotărârea Camerei de astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în unanimitate, că:

– s-a încălcat articolul 3 (interzicerea torturii) ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, din cauza faptului că guvernul român nu a investigat în mod eficient acuzațiile lui Al Nashiri;

– s-a încălcat articolul 5 (dreptul la libertate și securitate), articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private) și articolul 13 (dreptul la o cale de atac efectivă) coroborat cu articolele 3, 5 și 8;

– s-a încălcat articolul 6 alin. (1) – (dreptul la un proces echitabil într-un termen rezonabil) și articolele 2 (dreptul la viață) și 3 luate împreună cu articolul 1 din Protocolul nr. 6 (abrogarea pedepsei cu moartea).

Curtea nu a avut acces la Al Nashiri, fiind încă deținut de autoritățile americane în condiții foarte restrictive, astfel încât a trebuit să stabilească faptele din diverse alte surse. În special, a obținut informații cheie din raportul Senatului SUA privind tortura CIA, care a fost lansat în decembrie 2014. De asemenea, a auzit mărturia expertului.

Curtea a concluzionat că România a găzduit, în perioada septembrie 2003 – noiembrie 2005, o închisoare secretă a CIA, care avea numele de cod „Detention Site Black”, unde Al Nashiri a fost reținut aproximativ 18 luni, iar autoritățile interne au cunoscut faptul că aceștia l-ar supune unui tratament contrar convenției.

CEDO a mai hotărât ca România să îi achite lui Al-Nashiri daune în valoare de 100.000 de euro.