Autor: Valentina Saygo – Expert contabil, Ask for Accounting

A fost odată un boier, care avea o moşie şi s‑a apucat de antreprenoriat. Nu era un boier din aceia de care aţi mai citit dumneavoastră, care se plimba prin vacanţe sau stătea prin cluburi, ci muncea de dimineaţa până seara pe moşia sa.

Odată cu moşia, a moştenit şi vătaful, care‑i lua o mare parte din banii pe care îi câştiga şi îl supunea la tot felul de cazne. Vătaful l‑a obligat pe boier să îşi ia o slugă, care să îi buchisească ceasloavele, iar boierul era cel care îi plătea pe toţi. Sluga jurase să îl respecte pe vătaf şi să nu îi iasă din cuvânt, aşa că muncea de dimineaţa până noaptea să îndeplinească toate cerinţele şi pretenţiile pe care le avea acesta. Şi iată cum sluga îşi petrecea cea mai mare parte din timp completând ceasloave şi registre, pe care le căra la hambarul vătafului. Însă vătaful ţinea hambarul încuiat mai toată ziua, aşa că sluga era în pragul disperării, stătea pe drumuri şi ziua, şi noaptea să verifice dacă hambarul e deschis, poate‑poate o reuşi să ducă toate ceasloavele şi hârtiile pe care le întocmise.

Dar ce să vezi, vătaful, că de‑aia e vătaf, a început să asmută câinii pe boier şi să dea cu biciul în slugă, cum că nu a fiscalizat casele de marcat şi nu a depus toate declaraţiile. Mai mult, a început să ceară bani pentru nişte datorii mai vechi, de care boierul habar nu avea. Tot el cu gura mare, uitând că hambarul e mai mereu închis, că e şubred şi rablagit şi stă să se prăbuşească.

Lăsând basmele la o parte, eu vin şi vă întreb pe voi, boieri dumneavoastră, dacă vi se pare cunoscută o astfel de situaţie?

De ce scriu acest text, pentru că e hilar, dar trăim vremuri inimaginabile. Contribuabilul român este constrâns să îşi îndeplinească obligaţiile declarative, însă este în imposibilitatea exercitării obligativităţilor.

Pe lângă declaraţii, realitatea este mult mai dureroasă, deoarece ne confruntăm, deopotrivă antreprenori şi contabili, cu:

  • lipsa accesului la deciziile emise de ANAF şi imposibilitatea de a contesta în termen eventualele decizii nefondate;
  • imposibilitatea de a înregistra case de marcat, în obţinerea de certificate fiscale, în compensarea creanţelor cu datoriile, în reglările de fişe sintetice;
  • îngrădirea în accesarea bazei de date de către bănci şi finanţatori şi îngreunarea obţinerii creditării;
  • disfuncţionalităţi în verificarea listelor datornicilor, a listelor societăţilor inactive, a listelor cu societăţile care aplică TVA defalcat, a celor care aplică TVA la încasare.

Şi vă întreb pe voi, boieri dumneavoastră, stând strâmb şi judecând drept, povestea e basm sau este un film de groază?