10 pagini • Data apariţiei: octombrie 2018

Autor:
Dr. Laura Andrei – judecător, Curtea de Apel București formator, Institutul Național al Magistraturii

Rezumat: Pentru magistrații specializați în materia dreptului familiei, litigiile în care apare un element de extraneitate au devenit din ce în ce mai prezente pe rolul instanțelor, aducând provocări noi generate de aplicarea normelor de drept internațional privat prin corelare cu norme ale tratatelor internaționale la care România este parte. Cooperarea internațională în materie civilă, relaționarea cu rețelele europene ale magistraților specializați, apartenența la categoria magistraților punct de legătură în fiecare stat membru al Uniunii Europene reprezintă alte motive de sporire a problemelor cu care judecătorii implicați în soluționarea cauzelor civile privind familia se confruntă.

Studiul face parte din culegerea Autoritatea părintească. Între măreţie şi decădere, coordonator Marieta Avram, publicată la Editura Solomon, Bucureşti, 2018

Cuvinte-cheie: autoritatea părintească, Regulamentul Bruxelles II bis, Convenția de la Haga, element de extraneitate

Sugestie citare: 

 
Laura Andrei, Considerații privind autoritatea părintească în spațiul european din perspective Regulamentului Bruxelles II bis, în Autoritatea părintească. Între măreţie şi decădere, coord. Marieta Avram, Ed. Solomon, Bucureşti, 2018, pp. 423-433.