Tax Magazine nr. 3/2017, pp. 126-133
7 pagini • Data postării: noiembrie 2017

Autor:
Roxana Ghigea – Manager în cadrul KPMG
Elena Maloș – Tax consultant în cadrul KPMG

Data la care a fost scris: martie 2017

Rezumat:
Regulile antiabuz au ca punct de pornire substanța economică a tranzacțiilor și sunt destinate, în principiu, să asigure un mecanism care să dea dreptul autorităților fiscale să stabilească impozite în cazul unor tranzacții desfășurate cu scopul principal de a evita plata impozitelor.

Care este însă abordarea României în ceea privește abuzul în materie fiscală și cât de eficiente sunt aceste prevederi în combaterea schemelor de „optimizare” și planificare fiscală realizate de contribuabili? În
ce măsură reflectă legislația internă tendințele internaționale de rafinare a reglementărilor antiabuz și dispozițiile existente deja la nivelul Uniunii Europene? Acestea sunt întrebările al căror răspuns îl vom căuta în cele ce urmează.

Cuvinte-cheie: reguli antiabuz, optimizări fiscale, practici abuzive, tranzacții fără scop economic, ajustarea efectelor fiscale, probarea abuzului în materie fiscală, tranzacții transfrontaliere

Sugestie citare:

 
R. Ghigea, E. Maloș, Regulile antiabuz, un instrument eficient împotriva optimizărilor fiscale în România?, în Tax Magazine nr. 3/2017, pp. 126-133.