Tax Magazine nr. 9/2017, pp. 541-545
4 pagini • Data postării: ianuarie 2017

Autor:
Medeea Popescu – Associate Manager, People Services, la KPMG Tax SRL
Iulia Pușcașu – Consultant, People Services, la KPMG Tax SRL

Data la care a fost scris: septembrie 2017

Rezumat:
Rezidența fiscală este un concept încă ambiguu pentru majoritatea lucrătorilor migranți. Deși mobilitatea internațională este o realitate tot mai des întâlnită în practică și din ce în ce mai mulți români călătoresc în afara României pentru afaceri sau în scopuri personale, puțini sunt la curent cu obligațiile administrative de îndeplinit, precum și cu implicațiile fiscale ale deplasărilor lor. Nici străinii care sosesc în România nu sunt scutiți de îndeplinirea unor obligații administrative similare. Și în cazul lor, rezidența fiscală trebuie atent analizată, întrucât aceasta poate genera obligații fiscale adiționale.
Acest articol își propune să sintetizeze câteva dintre prevederile importante din legislația română și din legislația internațională cu privire la conceptul de „rezidență fiscală”, procedurile administrative de îndeplinit în România cu privire la rezidența fiscală și de ce este important, obligatoriu, dar și util a determina rezidența fiscală.

Cuvinte-cheie: rezidență fiscală, lucrători migranță, stabilire rezidență fiscală, nerezidență fiscală, venituri nerezidenți, impozitare venituri nerezidenți, evitarea dublei impuneri

Sugestie citare:

 
M. Popescu, I. Pușcașu, Stabilirea rezidenței fiscale – necesitate și utilitate pentru lucrătorii migranți, în Tax Magazine nr. 9/2017, pp. 541-545.