Tax Magazine nr. 11/2017, pp. 660-664
4 pagini • Data postării: ianuarie 2018

Autor:
Ionuț Măstăcăneanu – director în departamentul Servicii de consultanță fiscală, KPMG Romania
Marius Rogoz – consultant în departamentul Servicii de consultanță fiscală, KPMG Romania.

Data la care a fost scris: noiembrie 2017

Rezumat:
În contextul actual internațional, în care plățile transfrontaliere au la bază instrumente și structuri din ce în ce mai complexe, iar autoritățile fiscale de pretutindeni au declanșat o adevărată ofensivă pentru a stopa efectul erodării bazei fiscale și a mutării profiturilor, conceptul de „beneficiar efectiv” poate căpăta sensuri extinse raportate la baza legislativă existentă în acest moment în România. Astfel, conceptul poate fi interpretat ținând cont de prevederile legislației naționale și europene, cât și de comentariile OECD. Se pune întrebarea însă: ce prevederi prevalează și cum le putem adapta la actualul mediu legislativ național?

Cuvinte-cheie: beneficiar efectiv, dobânzi, redevențe, dividende, dublă impunere, taxare internațională, BEPS, OECD, Parent Subsidiary Directive, Interest and Royalties Directive, tratat de evitare a dublei impuneri

Sugestie citare:

 
I. Măstăcăneanu, M. Rogoz, Beneficiarul efectiv: clarificarea ariei de aplicare devine mai necesară decât oricând, în Tax Magazine nr. 11/2017, pp. 660-664.